maandag 18 april 2016

Waarom ik geen koemelkproducten meer gebruik.



Waarom ik geen koemelkproducten meer gebruik.

Dat wilde ik jullie vandaag vertellen. 

Maar na het bericht in de Volkskrant afgelopen week en het nieuws deze morgen op NPO1,  waarin gemeld word dat een gepensioneerd hoogleraar in voedingsleer genaamd Martijn Kartan heeft een boek gepubliceerd dat een heleboel voedselmythes ontkracht (of moet ik zeggen “ontkrachten zou” ?) moet ik toch eerst hier iets over zeggen.
Een diepe zucht van mijn kant na zo’n publicatie want alweer vind iemand dat hij de enige is die de waarheid in pacht heeft. Als je dan het artikel in de Volkskrant even door leest lees je dat meneer Kartan ook weer niet direct een verlengstuk van de voedingsindustrie lijkt. Hij is op zijn eigen website in ieder geval duidelijk over de rol van de voedingsindustrie in zijn leven. Zijn universiteit kreeg geld van bedrijven al Unilever, Nestlé e.d. en dat beste mensen wekt op de minst een schijn van beïnvloeding en dat zou de overheid zich weer moeten aantrekken.  

Martijn Kartan; “Brood daar is niets mis mee en een lekker glas halfvolle of magere melk kan daar best bij.”

Nou, meneer Kartan, zullen we daar dan ook meteen even de lekkere chemisch samengestelde halvarine/margarine op smeren?

Wat heb ik nu tegen op deze bewering? Laat ik voorop stellen dat mijn grootste bezwaar is dat je in dit geval niet gevarieerd eet, je eet nl. 7 dagen per week 2 maaltijden per dag, dus 14 van de 21x brood! Mijn eigen bescheiden mening is dat je van iets wat bewerkt is het liefst niets eet en anders zo weinig mogelijk. Dit vind ik dan weer omdat als het zo bedoeld was door de natuur het dan ook niet al te lastig moet zijn om het te maken door mensen als jij en ik, wij komen over het algemeen niet eenvoudig aan iets als bijv. jodium wat o.a. in het bakkerszout zit toch? . Tarwe groeit toch gewoon op het land denk je dan, ja dat klopt denk ik wel. Maar tarwe bevat zoveel gluten omdat het daarop is door veredeld (zodat ons brood zo mooi soepel wordt). Door veredelen heeft de natuur niet zelf gedaan, daarvoor zijn laboratoria van bedrijven zoals montsanto verantwoordelijk. Of je dan zelf een brood bakt van meel met dezelfde door veredelde eigenschappen maar tenminste zonder bakkerszout  moet je natuurlijk zelf weten. Zijn gluten dan slecht voor je? Daar zijn vele meningen over maar ik heb gemerkt dat ik een opgezwollen buik krijg als ik er teveel van eet, dus houd ik een 20/80% regel aan. Eten moet vooral leuk blijven zoals ik eerder al schreef dus loop ik niet als een soort van voedselpolitie door mijn huis. We hebben gewoon wit toastbrood in huis omdat de kinderen af en toe zin hebben in een tosti, die eten we dan weer met geitenkaas.

En daar komen we bij waarom ik en de kinderen geen koemelkproducten gebruiken. Onze zoon en ik hadden last van huidproblemen en bij onze dochter was het een combinatie van factoren. Onze huisarts testte d.m.v. kinesiologie dat wij niet goed reageerden op koemelkeiwit. Melk bestaat uit koemelkeiwit en melksuiker, dit laatste heet ook lactose. Omdat wij toch wel sceptisch tegenover de test van de huisarts stonden maar er geen kwaad in zagen om eens 4 weken geen koemelkproducten te gebruiken zijn onze dochter en ik toen gestopt met melk. Mijn huidproblemen werden fors minder en bij mijn dochter was de ontlasting eindelijk eens normaal van consistentie en kleur. Bij onze zoon verdwenen de neurodermitisachtige plekjes toen hij ook mee ging doen met de testperiode. We zijn toen niet weer opnieuw koemelk gaan gebruiken wat een open deur is natuurlijk. Een half jaar later stelden we overigens ook vast dat bij beide kinderen de wratten verdwenen waren. Misschien komt het wel ergens anders door maar aangezien dit bij onze zoon het enige was wat anders was……

Op de allergologie-afdeling in een ziekenhuis in onze buurt is onze dochter op allerlei voedingsmiddelintoleranties getest omdat zij veel buikpijn had (meestal ‘s morgens). Daar kwam het advies om smaakversterkers en soja te laten staan maar melk was geen probleem. Woehoe, blije dochter want die melk en kaas miste ze toch best wel. Het duurde nog geen dag en de ontlasting was weer rampzalig helaas dus zijn we opzoek gegaan naar alternatieven die we vonden in geitenkaas. 

Geitenkaas smaakt eigenlijk gewoon naar belegen kaas dus is prima te doen en we eten niet anders meer.  Voor de melk is het een ander verhaal, daar vonden we geen acceptabel alternatief voor dus is het vervangen door thee en af en toe verse jus d’orange. De chocoladekokosmelk van Alpro smaakt ook best aardig maar is vreselijk duur en daar zitten een paar onuitspreekbare dingen in dus is dit voor ons een 20% product. Wanneer je op koemelkeiwit moet letten mag je wel slagroom en roomboter eten omdat dit hoofdzakelijk vet is, zelf heb ik gemerkt dat de slagroom toch een best effect nog had dus dat is een “1x in de maand maximaal” product geworden. Verder valt het behoorlijk mee om de koemelkproducten weg te laten want chocolade gaat niet omdat daar vaak sojalecithine in zit en als onze dochter het niet mag eten doen we het in principe allemaal niet. Onder het motto van onze huisarts “de dosis maakt het gif” hebben we het later voorzichtig weer geprobeerd en zijn we geëindigd op een “1x in de maand maximaal” product. Er zit trouwens bovendien een niet misselijke hoeveelheid (geraffineerde) hoeveelheid suiker in en daar heb ik sowieso een broertje dood aan.

Dus, heb ik de waarheid in pacht? Nee en dat heeft niemand! Maar ik kan je alleen maar aanmoedigen goed te luisteren naar je lichaam, verstandig na te denken en gevarieerd onbewerkt te eten. Naar mijn idee gaat dit een stuk makkelijker als de suikermist is opgetrokken (dus begin eens met het weg laten van geraffineerde suikers).

Wat houd je trouwens tegen om eens een periode te testen?


Voor nu nog een lekker receptje “ Foejonghai” :

Ingredienten:
1 el appelazijn
600 gr (wok)groenten
5 st. ei
250 gr kip
1 teentje knoflook
1 el kokosolie (of olijfolie of roomboter)
2 el sesamolie
1 pakje gepasseerde tomaten
Peper, zout (met jodium ;) ), gemberpoeder, kurkuma

Bereidingswijze:
Kluts de eieren en voeg hieraan wat peper, zout, gemberpoeder en kurkuma aan toe. Hak de knoflook fijn, snijd de kip in fijne dunne reepjes en kruid deze naar wens. Fruit de knoflook en bak dan de kip er licht goudbruin in. Voeg de (gesneden) groenten toe en bak het even mee. Voeg dan het eimengsel er aan toe en gaar het een paar minuten op zacht vuur, doe evt de een deksel op de pan zodat het niet zo lang duurt voor de boven kant stolt.
Voor de saus voeg je de sesamolie en appelazijn aan de gepasseerde tomaten toe en maak je het warm.
Als het ei-kip-groenten-mengsel klaar is maak je er grove stukken van en eet je het met de saus. Het best er gewoon overheen maar misschien houd niet iedereen hier van.

Eetsmakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten